Basiscursus

AtPuppySchool7
Het doel van basistraining is om een gehoorzame huishond te krijgen die ook sociaal is naar andere honden en geen angsten kent voor dingen die in het dagelijkse leven gebeuren. We leren de hond door positieve bekrachtiging. Dat wil zeggen we lokken door middel van een snoepje iets uit. Als de hond doet wat we willen dan wordt er beloond. De hond krijgt het snoepje en we benoemen wat ze heeft gedaan. Bijv. We willen dat de hond gaat zitten, we zeggen niets maar houden het brokje zo dat de hond gaat zitten. Op het moment dat de hond zit, zeggen we direct zit en geven het brokje. Je zult versteld staan hoe snel de hond leert om op commando te gaan zitten. Nu is het niet de bedoeling om continue snoepjes te geven. Dit wordt ook weer afgebouwd. We leren de hond dus niet zoals vroeger door een ruk aan de riem te gaan zitten. Wie vindt dat nou leuk om te doen? En bovenal beschadig je de hond emotioneel, maar ook lichamelijk. De hond heeft geen plezier meer en plezier is juist zo belangrijk: fijn samen met de baas gaan trainen, een team vormen.

Er zijn twee groepen namelijk Basis en Vervolg. In de cursus Basis leren de honden:

  1. wandelen zonder aan de lijn te trekken, dat is vooral iets wat de baasjes moeten leren, consequent zijn. En dat is trouwens gedurende de opvoeding van de hond heel belangrijk!
  2. ook leren we de hond een stukje te volgen aan de lijn, dat is netjes aan de linkerkant van de baas meelopen. Dit wordt de honden geleerd die bijv. naar de gevorderden of wedstrijdklas gaan. Maar ook de huishond moet dit leren, omdat je wel eens met je hond in een drukke omgeving loopt. Dan is het handig als je hond heel dichtbij je loopt en je zo anderen niet stoort.
  3. aandacht te hebben voor de baas. Als je geen aandacht hebt zal je hond niet naar je toe komen als je hem roept en geen commando’ s uitvoeren. Een hond die aandacht heeft voor zijn baas wil ook graag iets voor die baas doen.
  4. komen op bevel. Eén van de basisoefeningen, je hond dient te komen als je hem roept. Je moet hem rustig aan kunnen lijnen zonder dat de hond weg rent.
  5. zitten, liggen en staan: oftewel de 3 houdingen. Aan de stoeprand moet de hond rustig zitten om veilig over te kunnen steken. Als je de hond ergens mee naar toe neemt dan is het handig als hij rustig aan de voeten gaat liggen. Staan is nodig bij de dierenarts.
  6. spelen samen met de baas. Iedere pup is een kei in spelen met soortgenoten, maar hij moet dit ook samen met de baas doen. Lekker sjorren aan een touw bijv. maar vooral ook loslaten op commando. Met andere woorden de baas moet het spel kunnen beginnen en eindigen. Dit is ook belangrijk voor de rangorde. De baas staat hierdoor boven aan de ladder, de hond onderaan.
  7. betasten en tandjes kijken. Voor iedere hond is het belangrijk dat hij niet uitvalt of bijt als iemand wil aaien. Het is dan ook belangrijk dat je dit je hond leert. Bezoek eens de markt met de pup, ga op een bankje zitten en laat iedereen maar aaien. Jong en oud, dik en dun, blank of donker, met baard, kaal, etc. De pup moet wennen aan allerlei mensen en niet gestrest worden in een drukke omgeving. De tandjes laat het baasje zelf zien. Geleerd wordt hoe je dit op de beste manier kunt doen.
  8. zit blijf en af blijf. De baas bepaalt wanneer de hond uit de positie mag gaan.
  9. socialisatieoefening. De hond mag niet uitvallen naar andere honden en begeleiders. De vuilniscontainers, een bezem, paraplu, over een zeiltje lopen, door de tunnel, etc. Er wordt geleerd dat dit niet griezelig is. Ook thuis moet je gewoon kunnen stofzuigen zonder een hond die bang in een hoekje zit, of zich agressief gedraagt t.o.v. de stofzuiger.

Indien men door wil gaan  is de volgende cursus de Vervolgcursus.