Engelse Obedience

ObedienceObedience, gehoorzaamheid met liefde voor de hond: www.obedience.nl

Obedience is een wedstrijdsport. Van oorsprong komt deze wedstrijdsport uit Engeland. Het is geen trainingsmethode op zich. Elke methode die werkt voor jou en je hond is geschikt. Je hoeft niet zelf een methode uit te vinden. Charly Wyant, de grondlegger van het obedience, heeft een prima vorm gevonden.

Door middel van spel en beloning wordt de juiste basistechniek aangeleerd. Dit gebeurt al vanaf jonge leeftijd van de hond. Motivatie en vertrouwen zijn de belangrijkste onderdelen. Hierdoor ontstaat een hechte band tussen baas (handler) en hond. Dit partnership duurt een hondenleven lang en geeft zowel de handler als de hond een grote voldoening. In de loop der jaren kwam er natuurlijk verandering en verfijning in de lesmethodes. Op een sportieve manier proberen de combinaties, handler en hond, zich te meten met andere combinaties in wedstrijden. En zodoende het hoogste niveau te bereiken.

Er zijn 6 klassen, te beginnen bij prebeginners, beginners, novice, A en B. Je moet al deze klassen winnen om uiteindelijk C handler te worden. Dit is de hoogste klas. Een keer per jaar worden er kampioenschappen gehouden en de winnaar van de C klasse mag zich een heel jaar Nederlands Kampioen noemen. De gewone wedstrijden worden in het weekend gehouden, meestal 2 keer per maand. Ze worden onder verantwoordelijkheid van de DOS (dutch obiedence society) gehouden. De wedstrijden vinden plaats op verschillende lokaties in het land.

Meer weten over obedience? Kom eens kijken op een oefenavond of beter nog, train eens een avondje mee om te kijken of het wat voor u is.
Wij trainen op woensdag avond van 19:00 tot 20:00 uur.

Website van de DOS