Hoopers

Hoopers is een leuke, nieuwe en volwaardige opzichzelfstaande hondensport, die oorspronkelijk uit Amerika komt en daar een onderdeel is van de Agility (Behendigheid).

Hoopers is een sport met bepaalde fysieke en mentale eisen. De aangepaste hindernissen in Hoopers zorgen voor een minimale lichamelijke belasting voor zowel hond als handler.
Het aanleren van de oefeningen gebeurt ‘drukvrij’. Het is tenslotte de bedoeling dat het vooral leuk blijft.

De hond moet een parcours met voornamelijk Hoops, in combinatie met tunnels, hekjes en tonnen afleggen, binnen een vooraf vastgestelde tijd. De handler blijft binnen een vak of achter een lijn in het parcours. De hond wordt vanaf deze positie ‘gestuurd’. De hond moet dus zelfstandig het parcours afleggen maar staat constant in verbinding met de handler.

Ook voor handlers met fysieke beperkingen is Hoopers zeer goed te doen. Omdat de hond op afstand gestuurd en gehandeld wordt, hoeft de handler zelf minimale activiteit te verrichten. Door middel van lichaams- en stem commando’s wordt richting aangegeven, en ontstaat er door training een mooie samenwerking tussen hond en baas. Zelfs op afstand, wat voor een hond een extra mentale uitdaging is en een hoge mate van meedenken vereist!

Hoopers is een volwaardige sport, maar kan ook worden gebruikt om jonge honden voor te bereiden op agility. Ook voor honden die na een mooie carrière in de Agility of door blessures het een beetje rustiger aan moeten doen, is Hoopers een goede sport om te beoefenen omdat het wel geestelijke inspanning, maar geen fysieke overbelasting vraagt. Er komen geen sprongen in een parcours voor , de fysieke belasting is dus minimaal. En dat terwijl het wel een actieve sport is.