05-05-2018 Engelse Obedience

Op 6 mei 2017 heeft de
cropped-LOGO-ZVKC-nw.jpgonder de vlag van de DOS
Dos-Embleem2_9kf91m8cweer een geslaagde

ENGELSE OBEDIENCE

wedstrijd gehouden op de terreinen van de ZVKC te Axel.

Engelse Obedience is een sport uit Engeland waarbij diverse gehoorzaamheids oefeningen getest worden. Een aantal van deze oefeningen zijn o.a. het volgen, zowel aan de lijn als los, komen op bevel, apporteren, vooruitsturen en blijfoefeningen. Voor deze wedstrijden die elke 2 a 3 weken in Nederland worden gehouden, worden veelal Engelse keurmeesters uitgenodigd. Soms 1, soms 2 keurmeesters. Deze keer werd er 1 uitgenodigd aangevuld met Nederlandse keurmeesters, waarvan ik er dus 1 ben.
Voor de laagste klassen was Greet Vink uitgenodigd, de Novice nam ik voor mijn rekening en de overige klassen waren voor Lou Holmes uit Engeland. Afijn, de dag begon dus met het voorstellen van de Keurmeesters en wat belangrijke mededelingen. Tiny Bouchaut heeft de wedstrijd goed in elkaar gestoken zodat iedereen die op tijd weg moest (de Engelse keurmeester om het vliegtuig te halen) en nog een paar Stewards die nog een belangrijke afspraak hadden savonds, op tijd klaar waren.

Er waren 2 ringen uitgezet op het linker veld met een ring voor de blijfoefeningen op het rechter veld. Voldoende ruimte er omheen en behoorlijk grote ringen. Toeschouwers nestelen zich op ruime afstand rond de ringen en voor de schrijvers stond er een dug-out bij elke ring. Voldoende water, koffie en thee in een koelbox, alles dus echt super verzorgd. Hoewel ik de nodige diploma’s van de Kennelclub in mijn bezit heb, zit ik nog in een ervaringstraject waarbij ik 6x moet stewarden (dit is de handlers door de ring en oefeningen wijzen) en 3x Novice keuren. Inmiddels heb ik het stewarden bijna compleet en het was dus de eerste keer zelfstandig keuren in de Novice. Een hele leuke ervaring waarbij ik dan ook heel de tijd met een big smile door de ring liep. Misschien niet heel professioneel maar ik genoot er gewoon van. Zo leuk om de handlers bezig te zien vanuit een ander perspectief dan toeschouwer. Opletten en het kleinste detail waarnemen. Gelukkig heb ik inmiddels heel wat handler ervaring (vooral hoe het niet moet 😉 ) wat hierbij dus goed van pas komt. En het laatste jaar ben ik heel veel bezig geweest met de Engelse keurmeesters de details te vragen, hoe geef je punten in geval van… wat kost dit… hoe beoordeel je die situatie…
Maar om het dan daadwerkelijk zelf te doen is toch wel even anders. Je moet dus iedereen gelijk beoordelen en wat je bij de een toestaat mag de ander dus ook. Ook moet je opletten dat je bij iedere handler op de zelfde plaats staat zodat je de positie bij alle handlers gelijk kan beoordelen.
Een belangrijk iets waar ik dus al maanden van te voren aan gewerkt heb is om een leuk rondje in elkaar te steken voor de handlers. Niet te ingewikkeld, aan alle regelementen voldoen en leuk om te doen. Uiteindelijk kwam ik met 2 rondjes uit, eentje voor het los volgen en eentje voor het volgen aan de lijn. Beide rondjes een klein beetje uitdagend en niet te kort. Er was genoeg tijd voor alle handlers.

Elly Kooijman met Calvin in de Novice. Keurmeester Ankie Houthuis op de achtergrond

In verband met het supergoede, misschien wat warme weer, werden de blijfoefingen van alle klassen in de ochtend gehouden. Dit was nog wel even storend met de andere oefeningen aangezien er telkens wel iemand uit je klas mee moest doen. Dus uiteindelijk de Novice maar stil gelegd tot na de blijfoefeningen. Dan kan iedereen op het gemakje zijn hond inlopen en alle oefeningen rustig doen zonder stress. Daar hebben ook heel wat handlers van geprofiteerd door er ook nog een trainingsrondje van te maken. Uiteindelijk had ik nog 2 combinaties over die voor het echt liepen en Elly Kooijman met Calvin heeft hier terecht de eerste prijs gewonnen. Zij had een keurig stukje volgwerk neergezet en ook de andere oefeningen gingen super. Alleen de Blijfoefeningen waren kostelijk. Helaas ook voor Heidi Waelkens met Parri welke ongeveer de zelfde punten verloor in de blijfoefeningen. Alleen het volgwerk van Parri mag nog iets stabieler, voor de rest ook een net rondje. Van de trainingsrondjes werd er ook goed gebruik gemaakt door goede motivatie en hulp aan de honden.

De uitslagen:

Beginners:  Judge: Greet Vink Steward: AnkieHouthuis
1. geen eerste plaats uitgereikt
2. Noëlla Sermant & O’Dazzle van’t Hof van Mira (Border Collie) (geen foto)


3. Jacqueline van Vlimmeren & Kiki van het Davidshof (Tervuerense Herder)


4. Jacqueline van Vlimmeren & Ronya-Kiki v. Rooverehof (Tervuerense Herder)

Novice:  Judge: Ankie Houthuis  Steward: Joop Gijs


1. Elly Kooijman & Calvin (Border Collie)


2. Heidi Waelkens & Parri Durung Ghinjo (Oud Duitse Herdeshond)

Class “A”:  Judge: Lou Holmes  Steward: Hans Bilius


1. Bernou ter Voorde & Whitemoorborders Moon (Border Collie)


2. Melissa Vercauter & Tzigane’s Noah (Tervuerense Herder)


3. Elly Kooijman & Calvin (Border Collie)


4. Loes Houmes & Seven de Bruine Buck (Groenendaeler)


5.  Heidi Waelkens & Parri Durung Ghinjo (Oud Duitse Herdeshond)


6. Els de Waal & Xouma Romani (Briard)

Class “B”:  Judge: Lou Holmes   Steward: Melissa Vercauter
1. geen eerste plaats uitgereikt


2. Tiny Bouchaut & Razzle Dazzle (Border Collie)


3. Loes Houmes & Seven de Bruine Buck (Groenendaeler)


4. Ton van Santen & Clan of Stork’s Jaguar (Bearded Collie)

Class”C”:   Judge: Lou Holmes   Steward: Sandra Pierson


1. Bernou ter Voorde & Namaste Hope of Lizzy(Border Collie)
2. Guus Scholten & Halligalli Moviestar  (Working Sheepdog) (geen foto)
3. Marianne Slegt & Amazing Yoda of Albion´s March (Border Collie) (geen foto)


4. Greet Vink & Candlewind Two Spots (Border Collie)


5. Guus Scholten & Danesway Duet (Working Sheepdog)


6. Monique van Urk & MollynRio’s special Jon T (Working Sheepdog)

Helaas niet van alle combinaties een foto.

Bedankt Tiny Bouchout voor de organisatie.
Bedankt ZVKC voor de hulp en het beschikbaar stellen van het terrein en de kantine.
Bedankt Peter van de Velde voor de foto’s.
Bedankt Keurmeesters, Stewards, Schrijvers en alle helpers.
Bedankt handlers om deze dag mogelijk te maken.
En toeschouwers, leuk dat jullie er waren.

Wil je meer weten over deze sport, kom dan eens langs. Wij trainen op woensdag avond op de terreinen van de ZVKC te Axel.
Of neem een kijkje op de website van de Dutch Obedience Society.

Het was een geslaagde leuke wedstrijd en deze keer een verslagje uit het oogpunt van een Keurmeester. En als dank nog een leuk pakketje gekregen.

Ankie Houthuis.